INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Mentőcsomag: 180 forinton rögzítik a frankárfolyamot

"Egyetlen lakáshiteles sem maradhat lakás nélkül" - jelentette ki Orbán Viktor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnökével közös sajtótájékoztatóján, a devizahitelesek megmentését célzó csomag részleteinek ismertetésekor a parlamentben.

Otthonvédelmi akcióterv

Orbán Viktor ötpontos csomagot ismertetett, az Otthonvédelmi akciótervnek elnevezett csomag legfontosabb része, hogy biztosítják a frankhitelesek számára, hogy 180 forintos rögzített árfolyamon törlesszék hitelüket 2014. december végéig. Az euróhiteleseknél és a japán jenben eladósodott lakáshiteleseknél is lesz ilyen rögzített törlesztési árfolyam, az euró esetében 250 forintnál fixálják az árfolyamot, a jennél 200 forintnál. A fix árfolyam nem lesz kötelező, önként lehet választani.

A lépés eredményeként 180 forintos frankárfolyamon vonhatják le a havi törlesztőrészletet a lakáshitelesektől. A jelenlegi, 220 forint körüli piaci frankárfolyamhoz viszonyítva ez csaknem húszszázalékos könnyítést jelent az adósoknak, a felvett hitel összegétől és futamidejétől függően ez tíz-tizenötezer forinttal kisebb törlesztőrészletet eredményezhet, ami sok családot juttathat levegővételhez.

A fixálási időszak alatt egy külön számlán gyűlik az aktuális és a fix árfolyam különbözetéből adódó összeg, ezt 2015 januárjától kell elkezdeni törleszteni, kamata a mindenkori budapesti bankközi kamatláb lesz, ami most 6,15 százalékon áll. A rögzített és az aktuális árfolyam közötti különbség, az előzetes hírek szerint egy külön számlán halmozódik fel, 2014 végéig. A mentőcsomagnak ez a része hordozza a legnagyobb kockázatot az érintettek számára. Ha megszűnik az árfolyamrögzítés, akkor a korábbi devizahitel mellett az adósnak el kell kezdenie törleszteni az árfolyamkülönbség miatt felhalmozott tartzozást, ám ennek mértéke egyelőre kiszámíthatatlan, mert évekre előre gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy a frank, a jen és az euró árfolyama merre fog elmozdulni a forinttal szemben. A jelenlegi hitel nagyságától és az árfolyammozgásoktól függően több százezer, de akár milliós tételről lehet szó a későbbiekben. Bár az árfolyammozgást átmeneti ideig kezeli a rögzítés, ám kockázatot jelent az is, ha a svájci frank kamata emelkedik, mert az szintén megemelheti a törlesztőrészletek mértékét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Negyedévente 2, 3, majd 5 százalékát árverezik el a lakásoknak

A június végéig tartó árverezési moratóriumot nem hosszabbítják meg. Az első időben azonban korlátozzák a banki árverezéseket: csak a nagy alapterületű és nagyértékű ingatlanokat értékesíthetik a bankok, ahol a hiteladós nem képes rendben törleszteni. Kérdésre válaszolva kiderült, hogy először csak a 30 millió forintnál drágább lakások kerülnek kalapács alá, ahol a hitelösszeg eléri a 20 millió forintot. Később megyékre és külön Budapestre állapítanak meg kvótákat a bankokkal folytatandó tárgyalások során, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy a bedőlt hitelek mögött álló ingatlanok ne egyszerre kerüljenek a piacra. Idén októbertől negyedévte a bedőlt hitelek 2 százalékát árverezhetik el a bankok, 2013 elején ez a negyedéves kvóta 3 százalékra nő, majd 2014-ben 5 százalékra emelkedik.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke az árverési moratórium feloldását említette a csomag legfontosabb pontjának szempontjukból, mert ez beindítja a jelzálogpiacot. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint "nagyon nehéz kérdésben sikerült megegyezni, és hatástalanítottak egy bombát, amelyet örököltek az előző kormányoktól."

A bajba jutott lakáshiteleseknek két eszközzel is segítséget nyújt a kormány. Létrehozzák a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot, amely új házépítési programot indít útjára. A NET emellett megvásárolhatja a bedőlt hitelekkel érintett és árverésbe bocsátott ingatlanokat, amelyeket aztán bérbe ad az addigi tulajdonosnak. Az önkormányzatok területén levő üresen álló ingatlanokat is be kívánják vonni abba a programba, amely lakhatást biztosít a lakásukat elveszítő magánszemélyeknek. A NET 2012-re pár ezer lakást vehet meg, de hogy mennyi pénzébe kerül ez a költségvetésnek, arról Matolcsyék nem tudtak pontos számot mondani.

Cseles, ahogyan újra lehetővé teszik a devizahitelezést

Ahogy az [origo] korábban megírta, visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, vagyis a jövőben lehetne felvenni euró-, frank-, és jenalapú lakáshiteleket, de a gyakorlatban mégis nagyon kevesen élhetnek majd ezzel a lehetőséggel, mégpedig azért, mert feltételhez köti a kormány a devizahitel-felvételt: csak az vehet fel ilyen hitelt, akinek devizában van a jövedelme vagy annak nagy része, és a jövedelem meghaladja a minimálbér tizenötszeresét, vagyis a havi 1,17 millió forintot.

Otthonvédelmi kamattámogatást indítanak el. Öt évig, legfeljebb 3,5 százalékos kamattámogatást nyújt az állam azoknak, akik nagyobb lakásukat kisebbre cserélik, hogy fizetni tudják a törlesztőrészletet.

Mi lesz a szabad felhasználású hitelekkel?

Az eddig megismert információk alapján azt nem lehet tudni, hogy a szabad felhasználású hitelekre is vonatkozik-e a könnyítés. Ezek a hitelek ugyan nem lakáscélúak, azaz az összeget az adósok költhették más célra is, de mivel a fedezete az adós lakása, ezért a nem fizető hitelesek kockáztatják a lakásukat.

A kérdés nagyon sok embert érint: a Magyar Nemzeti Bank legfrisebb - március végi - adatai szerint a szabad felhasználású, egy évnél hosszabb lejáratú jelzáloghihitelek állománya meghaladta a 2300 milliárd forintot, ezen belül az egyéb devizában - túlnyomó részt svájci frankban - számon tartott állomány közel 1900 milliárd forintra rúgott.

A vállalati hitelezésről még tárgyalnak

Az egész gazdaságra nézve kockázatokat jelent az árfolyamrögzítés hitelezésre gyakorolt hatása. Az [origo]-nak, politikai érintettsége miatt név nélkül kommentáló makroelemző elmondta: az az amúgy is pangó banki hitelezést még inkább visszavetné. Az árfolyamfixálás időszakára a bankok az aktuális és a rögzített árfolyam közötti sávra eső marzsát, nyereségét is elveszíti. A banki mérlegben ez úgy jelenne meg, hogy a pillanatnyi árfolyamon (tehát most 220 forinton) bekönyvelné a bank a törlesztőrészletet, és azon nyomban a tervezett 180 és a 220 közötti részre forinthitelt nyújt a lakáshiteleseknek. A banki mérlegben szereplő forinthitelen nem keresne egy fillért sem a bank, mert a bankközi kamatlábon adná a hitelt, annyiért, mint amennyiért ő szerzi.

Annak érdekében, hogy az árfolyamrögzítés ne rontsa tovább a bankok hitelezési kedvét a kormány lépéseket tervezet tenni a hitelpiac élénkítésére, de erről még folyamatban vannak a tárgyalások, derült ki hétfő délben.

Az állampolgárok válaszaira csak késve kíváncsiak

A május elején indított szociális konzultáció egyik pontja a deviza-lakáshitellel rendelkezők megsegítésére vonatkozik. A kérdés úgy szól: "vannak, akik szerint a devizaalapú lakáshitellel rendelkezőknek állami segítséget kell nyújtani, hogy ne kerüljenek az utcára. Mások szerint az államnak nem kell segítséget nyújtani senkinek, aki nem tudja fizetni az adósságát. Ön mit gondol?"

Az állampolgárok válaszait június közepéig tervezi kiértékelni a kormány, ez pedig azt jelenti, hogy a kabinet az állampolgárok válaszainak ismerete nélkül hoz döntést a kérdésről, és a később beérkező válaszok utólagos hivatkozási alapként szolgálhatnak. Igaz, Orbán Viktor azt mondta a mai bejelentéskor, hogy az akciótervről törvényt kell hozni, a parlamenti vitát pedig csak az állampolgári válaszok kiértékelése után zárják le.

www.origo.hu

(2011.06.01. www.origo.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó ház
Harka

84m2
76.9 M Ft

kiadó lakás
Balatonfüred

170m2
870 e Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

99m2
10 e Ft

eladó lakás
Balatonfűzfő

33m2
53.9 M Ft

eladó ház
Székesfehérvár

255m2
113 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Tapolca

535732m2
800 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Hévíz

600m2
510.6 M Ft

eladó lakás
Siófok

92m2
140 M Ft

eladó lakás
Siófok

180m2
270.3 M Ft

eladó lakás
Siófok

71.5m2
95 M Ft

eladó lakás
Sopron

73m2
59.9 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs