INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Több építési szabályt is módosított a kormány

Az építésfelügyeleti bírságról szóló kormányrendelet módosítása több bírság felső határát is csökkentette. Például a műszaki ellenőr alkalmazásának a mellőzése eddig legfeljebb 1 millió forintjába került az építtetőnek, januártól viszont csak 500 ezer forint a maximális bírság.

A nem megfelelő jogosultsággal rendelkező műszaki ellenőr után jelenleg az építtető legfeljebb 500 ezer forint bírságot fizet, és ugyanez a maximális bírság sújtja magát a műszaki ellenőrt is. A módosítás után az építtetőnél 150 ezer forintnál megáll a bírság, viszont az ellenőr továbbra is 500 ezer forintig bírságolható.Maga a bírságszámítás módja is változik.

Jelenleg az építmény értéket kell megszorozni a megadott (tört)számmal, és a végeredmény adja ki a bírságot, amit behatárol a maximális összeg. Az új szabályok szerint lesz egy alapbírság - ez a példában említett esetekben 100-100 ezer forint - és hozzáadódik az építmény értéke szerint bírság. A kettő együttes összegére vonatkozik a már említett felső bírságösszeg.

A kormány korábban már döntött arról, hogy jövő év közepétől a nagyobb épületeknél műszaki ellenőr csak mérnök lehet, a kisebb építkezéseknél viszont elegendő a középfokú végzettség is. Most a kormány úgy döntött, hogy a jövő év július 1. előtt - a középfokú végzettségűeknek - kiadott jogosultságok tovább élnek. AZ építésügyi-műszaki tervtanácsról szóló rendelet úgy módosult, hogy az állami főépítész a világörökségi területeken tájegységi tervtanácsokat működtethet.A kormányrendelet számos apró szabályt tartalmaz még, így például a kinevezett főépítész legfeljebb 6 hónapig töltheti be pozícióját főépítészi vizsga nélkül. Az országos főépítész feladata a főépítészi vizsga megszervezése.

Forrás: MTI

(2012.11.21. www.ingatlanhirek.hu)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó üzleti, ipari ingatlan
Gyenesdiás

2000m2
1979.2 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

61m2
399 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Hévíz

94m2
104 M Ft

eladó iroda
Székesfehérvár

87m2
48.5 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

99m2
10 e Ft

eladó ház
Harka

84m2
76.9 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Siófok

80m2
340 e Ft

eladó telek
Fonyód

900m2
180 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

95m2
320 e Ft

kiadó lakás
Balatonfüred

100.5m2
1200 e Ft

kiadó lakás
Siófok

62m2
350 e Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs