INGATLAN ADATBÁZIS

lakás

GYORSKERESŐ

Típus:

eladó kiadó
csak új építésűek

Megye:

Régió:

Település:

Ár: (MFt)

-tól -ig

Rendezés:

részletes keresés

KERESÉS

ingatlan kódja:

HASZNOS

Ügyvéd fórum

ADMINISZTRÁCIÓ

e-mail cím:

jelszó:

elfelejtett jelszó

 

Hírek

Diákok az ingatlanpiacon - bérelni vagy venni?

Alaposan felpörgött a fővárosi és a vidéki egyetemi városok ingatlanpiaca is, miután július végén ismertté váltak a ponthatárok, és eldőlt, ki melyik felsőoktatási intézménybe jutott be. Új tendenciának tekinthető, hogy egyre több fiatal dönt az ingatlanvásárlás mellett – amelyet befektetési szempontok is indokolnak –, a fővárosban a 11 millió forint körüli ingatlanok a legkeresettebbek, míg vidéken általában a 8-9 millió forint közöttiek.

Bérelni, avagy vásárolni? Az egyetemi éveit idén elkezdő, illetve folytató hallgatók között egyre gyakrabban merül fel ez a kérdés, hiszen a bérleti árak emelkedésével párhuzamosan a kedvezőbbé váló ingatlanfinanszírozási lehetőségekkel szembesülhettek az elmúlt években. Egy kis fejszámolást végezve azt látjuk, hogy egy kisebb lakás bérletét 50 ezer forintnál alacsonyabban aligha ússza meg – hacsak nem többedmagával veszi ki az ingatlant –, amire a rezsiköltségek is rárakódnak. Ez pedig évi tíz hónapos ott tartózkodással, és ötéves képzéssel számolva akár a 3,5–4 millió forint isv lehet összesen.

Többen azonban úgy gondolhatják, inkább vállalják a havi hiteltörlesztést – ami adott esetben akár megegyezhet a bérleti díjjal is –, s ennek részbeni kompenzálására akár albérlőt is felvesznek. Nem beszélve arról, hogy az egyetemi éveket követően is kiadhatják a lakást, avagy kedvező áron értékesíthetik.

Előnyben a kis alapterület

Új tendencia tapasztalható elsősorban a Budapesten, illetve az ország nyugati felén tanuló diákok körében: a lakásvásárlás iránti igény folyamatosan nő. Budapesten a 40 négyzetméter körüli, 11 millió forintos értéket képviselő lakások a legnépszerűbbek, míg a vidéki egyetemi városokban (Pécs, Sopron, Miskolc, Szeged, Veszprém, Debrecen) az 50 négyzetméteres alapterület áll az első helyen, ami az árukat tekintve a 8-9 millió forint közötti kategóriába sorolható – derül ki az Otthon Centrum legújabb elemzéséből. A kisebb vidéki egyetemi városokban, mint például Székesfehérváron, Kecskeméten ugyanakkor továbbra is a bérlés dominál.

A befektetési célú ingatlanvásárlás felpörgését a kedvező finanszírozási lehetőségek bővülésével magyarázta lapunknak Orosz Erika, az Otthon Centrum munkatársa. A bankoknál ugyanis szinte „állandósultak” az akciók, amelyek között az egyszeri díjak átvállalásától a kamatakciókig minden „csábítási mód” fellelhető. Volt olyan hitelintézet, amely elengedte az értékbecslési, a közjegyzői díjat, mérsékelte a kezelési költséget, mások növelték a felvehető hitel összegét, illetve az igényelhető futamidőt.

(2007.09.03. FigyelőNet)

KIEMELT
HIRDETÉSEK

eladó lakás
Siófok

50m2
62 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

99m2
10 e Ft

eladó hétvégi ház / nyaraló
Balatonfüred

110m2
275 M Ft

eladó lakás
Balatonfüred

89m2
234.9 M Ft

eladó lakás
Székesfehérvár

150m2
125 M Ft

eladó ház
Harka

84m2
76.9 M Ft

eladó telek
Siófok

516m2
39.9 M Ft

kiadó üzleti, ipari ingatlan
Sopron

95m2
320 e Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Gyenesdiás

2000m2
1967 M Ft

eladó üzleti, ipari ingatlan
Hévíz

600m2
507.5 M Ft

eladó lakás
Siófok

110m2
72.9 M Ft

hirdetés

CSOK 10 + 10 millió

Graben Étterem Sopron

Lakáskulcs